Clinic

We kunnen een clinic op iedere stal organiseren. Het is een leuke manier om te zien, horen en ervaren wat positief trainen precies betekent. De inhoud en het niveau wordt helemaal aangepast aan jullie voorkennis én wensen. Wil de hele stal positief trainen bij de dierenarts zien? Komt voor elkaar. Of duurt het trailerladen bij meerdere paarden vaak lang? Dan werken we daar aan.

Snelcursus positief trainen

Een clinic is eigenlijk een snelcursus over beloningsgericht trainen. De standaard in de paardenwereld is werken met druk, dus ik leg simpel en gedetailleerd uit wat beloningsgericht trainen kan toevoegen aan het leven van ieder paard. Of dat nu een duur sportpaard, oud paard of ‘lastig’ paard is! Wat betekent keuzevrijheid precies? En wat kan je doen als je paard ‘nee’ zegt?

Ik geef demo’s waarin ik stap-voor-stap uitleg hoe je aan motivatie en ontspanning bij jouw kan werken. Na de demo’s kunnen de deelnemers zelf aan de slag. Ik geef instructie aan (kleine) groepjes of individueel. Je gaat naar huis met een duidelijk stappenplan om richting jouw doel te trainen.

Lichaamstaal en emoties tijdens positieve training

De rode draad door iedere clinic bestaat uit lichaamstaal en emoties. We dwingen de paarden niet en de paarden bepalen het tempo. Het moet voor iedereen een feestje zijn, dus ook voor de paarden! Het eindresultaat is niet het belangrijkste, maar juist de weg ernaar toe maakt het interessant. Wat vind jouw paard lastig? Welke stappen gaan gemakkelijk en welke stappen zorgen voor spanning? We kijken naar kalmerende signalen en naar stress signalen, zoals knipperen met de oogleden, mesten en houding van het hoofd.

Praktisch

Alles is mogelijk! Wil je een clinic speciaal voor jongeren? Of eentje voor angstige ruiters of oudere paarden? Neem contact op en samen maken we een plannetje.

Een dag bestaat normaal gesproken uit een theoretisch begin. Hiervoor gebruik ik een projector (en ik kan de mijne meenemen). Vervolgens laat ik de theorie in de praktijk zien tijdens een demo. De paarden waarmee ik een demo geef, hoeven niet bekend te zijn met positieve training, maar dat mag natuurlijk wel. Hierna gaan de deelnemers zelf aan de slag in kleine groepjes, of ik geef individuele instructie. Deelnemers kunnen hun eigen paard meenemen, maar dit kan eventueel ook met paarden van de locatie.

Een clinicdag duurt meestal van 10.00 uur tot 16.30 uur en kost €525,- exclusief BTW en exclusief reiskosten.

Benodigdheden: een stopcontact voor mijn laptop en projector, een veilig-af-te-sluiten bak of paddock en een beetje koffie.