Een Moreel Paardenkompas

Hier vind je alle informatie over het seminar Een Moreel Paardenkompas op de nieuwe datum zondag 27 mei 2018. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meld je aan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.

Wie bepaalt er wat welzijn is en wanneer het “genoeg” is? De wet laat ons midden op zee ronddobberen en biedt amper houvast. Welzijn is voor sommige paardenmensen een gevaarlijk begrip, of zelfs dwaas. Voor anderen is het zeker belangrijk, maar lastig te omschrijven. Tijdens dit seminar spreken we over ethiek en moraal in de paardenwereld. Er zullen deze dag geen paarden aanwezig zijn. De dag is een afwisseling tussen presentaties en groepsgesprekken.

Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig, alleen een grote liefde voor paarden! Dit seminar is bedoeld voor alle paardenliefhebbers: paardeneigenaren, staleigenaren, fysiotherapeuten, paardenartsen, osteopaten, zadelpassers, hoefsmeden, natuurkundig therapeuten en instructeurs.

Ochtendprogramma – Suzy Deurinck

 • Welzijn: achtergrond en definities
  Wat is welzijn precies, en waarom doen we er zo vaag over? Ik zal aan de hand van een korte geschiedenis uitleggen waarom welzijn in het verdomhoekje geplaatst is. We bespreken depressies, Sex and the City, de taak van de wetenschap en de hype rond Fitgirls. Ja, alles in relatie tot paardenwelzijn!
 • Intrinsieke waarde
  Vaak wordt de waarde van paarden in geld uitgedrukt. Maar wat is een paard ‘waard van nature’? Welke waarde zit er al ín het paard, zonder dat wij als mensen hier onze stempel op drukken? Dit bespreken we aan de hand van het concept “intrinsieke waarde”, kerstkaarten, dementie en “automaatjes met een bewerkbaar karakter”.
 • Welzijn en training
  Als we het paard zien als een vriend, hoe ziet onze training er dan uit? Hoe weten we of het paard daadwerkelijk mee wil werken, of dat het bang is voor de gevolgen? Hoe zien we het verschil tussen aangeleerde hulpeloosheid en goede training? Verrijkt training het leven van een paard? Hoe trainen we ons paard zonder een paternalistisch kijk en zonder superioriteitscomplex?
 • 2028: here we come!
  Hoe gaan we verder vanaf hier richting een algemeen beter welzijn in 2028? Ik hoop dat we ons blijven focussen op empathie, zonder iets van onze grenzen te verleggen. Het is mooi dat er meerdere manieren zijn om met paarden om te gaan, maar als welzijn in het gedrang komt, is dit onacceptabel. We gaan uitgebreid in op weerstand van anderen die empathie verwarren met verwennen en ‘dommigheid’.

Middagprogramma – Eva Meijer

Paarden spelen, denken, voelen, sturen mensen een bepaalde kant op, gaan vriendschappen aan met leden van hun eigen soort en andere soorten, kunnen pictogrammen gebruiken, werken voor of met mensen, rouwen. Ze zijn geen dingen, maar voor de wet worden ze wel zo gezien en veel paarden in Nederland worden ook zo behandeld, soms met ernstige gevolgen voor hun welzijn. Dat kan en moet anders.

Eva Meijer bespreekt aan de hand van recente inzichten in de dierfilosofie en ethologie waarom het anders moet. Ze laat ook zien hoe we samen met paarden kunnen gaan nadenken over betere relaties en daar met kleine stappen naar toe kunnen werken. Aan de orde komen onder andere paardentaal, werkrechten, verschillen en overeenkomsten tussen mensen en paarden, en het belang van keuzes maken over je eigen leven.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Naast een theoretisch deel, dat ingaat op de status van dieren in onze maatschappij en in het bijzonder die van paarden, worden de deelnemers uitgedaagd om zelf na te denken over hoe we onze relaties met paarden anders kunnen gaan vormgeven. Hierin staat het paard zelf steeds centraal. Aan het eind van de dag hebben mensen niet alleen wat geleerd over de omgang met de dieren die ze zo goed dachten te kennen, maar ook handvatten om zelf verder te denken en anders met de paarden om te gaan.

Praktisch

Prijs: €95,- incl. BTW en incl. vegetarisch buffet-lunch en koffie/thee
Datum: zondag 27 mei 2018
Tijd: Koffie en thee vanaf 9.30 uur; Aanvang dag 10.00 uur; Einde 16.30 uur
Locatie: Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1
Taal: Nederlands

Eva Meijer

Het grootste deel van de dag wordt verzorgd door filosoof en schrijver Eva Meijer. Eva geeft onder andere les aan de Universiteit van Amsterdam en is vorig jaar gepromoveerd met haar proefschrift Political Animal Voices. Ze spreekt vanuit het paard: hoe kijken zij naar ons? Wat vinden zij van onze relatie en wat vinden ze van de communicatie tussen mens en paard? In de middag verzorgt Eva een workshop waarin ze ons prikkelt verder na te denken over dierethiek/politiek.

Eva Meijer tijdens RTL Late Night

Eva Meijer bij VPRO Boeken

 
>>Je ontvangt binnen één week de factuur met de betaaldetails. >>Annuleringen vóór 1 april worden terugbetaald. Hierna kan ik je helpen jouw ticket te verkopen aan een andere geïnteresseerde. >> Door dit formulier in te vullen, ga je akkoord met de terms & conditions.