Cursus Love to Move Positive Horse Training

Paarden zijn van nature gemaakt om veel te bewegen. In het wild bewegen ze vele kilometers per dag op hun home range, een gebied tussen de 50 en honderden hectare groot. Ondanks de natuurlijke drang om te bewegen, kan het toch gebeuren dat jouw paard moeilijk voorwaarts wil of dat jouw paard veel stress ervaart tijdens de training. Longeren kan een gevecht worden en dat is voor zowel jou als jouw paard niet fijn. Bokken, plat door de bocht racen, aan de longe trekken, steigeren, naar buiten kijken of juist naar binnen vallen: dit zijn allemaal tekenen dat er iets niet lekker loopt.

In deze cursus gaan we vanaf de grond op zoek naar positieve emoties en de intrinsieke motivatie van jouw paard. We gebruiken hiervoor de natuurlijke drang om te bewegen en we gebruiken spel. We jagen je paard niet op en werken dus zonder zweep.

Love to move – oefeningen vanaf de grond

 • Around-the-roundpen

  Wij staan in de roundpen en jouw paard erbuiten! Omgekeerde wereld dus 😉 . Jouw paard loopt los in de bak en kan alle kanten op, maar wij zorgen dat we zó interessant zijn, dat jouw paard graag wil meewerken. Omdat je zelf minder bewegingsvrijheid hebt, val je minder makkelijk in de valkuil van opjagen. Stap-voor-stap leren we je paard ‘longeren’, maar dan zonder lijn. In het begin belonen we drie stapjes, en dit bouwen we uit tot een verzamelde draf en gecontroleerde galop.

  Ideaal voor paarden die naar binnen vallen, paarden die lastig te motiveren zijn om aan te draven of te galopperen en ideaal voor paarden die in blinde paniek rondjes rennen. Joy, mijn 20-jarige merrie uit het filmpje, kon tijdens het longeren vaak ontploffen of ze was niet vooruit te krijgen. Galop was helemaal een ramp! Around the roundpen heeft veel veranderd en ze beweegt tegenwoordig soepel, verzameld en met enorm veel plezier.

 • A to B’s

  In deze oefening leren we jouw paard van de ene persoon naar de andere te gaan. Beide personen hebben een target en belonen het paard. Het is veel meer dan alleen lichamelijke training, het is echt een spel dat je samen speelt. De meeste paarden doen dit spel in draf of in galop, maar dat is niet op commando. Hun enthousiasme zorgt ervoor dat ze van gang wisselen, niet omdat wij dat vragen. Tussen persoon A en B kan je een balkje leggen, of een hindernis.

 • Longeren zonder zweep

  Als jouw paard het concept van around the roundpen begrijpt, gebruiken we deze kennis en vaardigheid voor het longeren met longeerlijn. De emoties van jouw paard blijven centraal en bepalen het tempo van de training, zodat we ook aan de longe vrolijke en soepele paarden trainen.

Voor wie?

Deze cursus “Love to Move” is voor paardeneigenaren die zoeken naar mentale ontwikkeling en plezier voor hun paard tijdens de training. Paarden die aan deze cursus beginnen, moeten eerst de cursus “Basic” gevolgd hebben, of kunnen aantonen dat ze het basisniveau goed beheersen. In deze cursus werken we niet aan grote angstproblemen.

Lichamelijke en mentale spanning beïnvloeden elkaar en het paard moet op beide vlakken ontwikkelen om soepel te bewegen. Door het paard niet met druk te trainen, maar juist met spel en plezier, laat het paard lichamelijke spanning vaak los. Een paard moet echter wel gezond zijn en geen pijn hebben tijdens beweging.


Praktisch

Je krijgt één keer per maand instructie op jullie locatie en je krijgt huiswerk mee. Ik adviseer om de oefeningen minimaal drie keer per week te oefenen. Als jij en je paard around the roundpen, A to B’s en longeren op een ontspannen manier in de drie gangen kunnen uitvoeren, zonder dwang of stress, ontvang je een certificaat van deelname.

Reiskosten €0,25 per km vanuit Bergen op Zoom. Een les duurt ongeveer 60 minuten en na iedere les ontvang je een persoonlijke voice recording met een samenvatting en huiswerk. Op de instructie zijn de Algemene Voorwaarden (lees hier) van toepassing. Als je na deze Love to Move cursus enthousiast geworden bent voor meer, kijk dan eens bij Next Step Positive Horse Training.

Ik reis door heel Nederland en België en spreek vloeiend Engels.

 

Zoek je een leuk cadeau om te geven of krijgen? Denk aan een cadeaubon voor een (bijdrage aan een) les!

Straat en huisnummer
Plaats
Straat en huisnummer
Plaats