Wat zeggen anderen?

Al een poosje was ik aan het dubben hoe ik het nou zou gaan aanpakken met m’n lieve bonte maatje Gun want in tegenstelling tot m’n stoere tinkermeid Sydney (die echt en eerlijk alles voor me doet) is Gun absoluut geen pleaser. Het is meer je verdient het en ben jij niet duidelijk dan snap ik je niet. Dat Gun zonder gehoor geboren is maakte het voor mij ook niet echt gemakkelijker. Ik ben nogal een prater, klets heel wat af tegen m’n paardjes en Syd reageert dus ook super op m’n stem, des te moeilijker wordt het dan als er een paard bijkomt wat niet hoort. 
Gun is nu ruim 2 jaar bij ons en in die 2 jaar is een hoop gebeurd. De grootste stap was toch wel de keuze van pensionstal naar eigen plekkie met als bonus van stalpaard naar 24 uur buitenpaard. Na een laat ik zeggen flinke ontgifting van pakweg 1 jaar (dit is echt wat een paard nodig heeft om te wennen) denk ik dat ik nu wel kan zeggen dat we onze draai gevonden hebben.
We zitten graag in het bos, Gun loopt al een tijdje gezellig los mee. Of ik nu op Syd rijd of ernaast loop, en daar begon dus het dubben. Syd en ik zijn een twee-eenheid ik weet wat zij leuk vindt en dat doen we dan ook met veel plezier. Dat wil ik ook graag met Gun. Ik wil heel graag iets met haar doen wat zij ook leuk vindt, iets van ons samen. Iets doen zodat wederzijds respect alleen maar groter wordt, gewoon onvoorwaardelijk vertrouwen hebben in elkaar.
Totaal blanco liep ik op een zaterdag bij een seminar van Suzy binnen en daar viel het muntje. Ondertussen is Suzy uiteraard geweest en ik kan zeggen zowel ik als m’n knappe Gunner zijn om. We hebben ons eigen geheime teken waar Syd totaal niks van snapt, echt geweldig vind ik dit. Het is ongelooflijk hoe snel Gun het door had, ze laat aan alles merken dat ze het leuk vindt. Niks moet alles mag en vooral gewoon lekker paard zijn. Dus vindt ze het ff genoeg en loopt ze weg, dan is dat prima maar Gun loopt niet weg want Gun wilt graag bij de mensen zijn. Dank je wel Gun en dank je wel Suzy, we gaan graag nog veel van je leren.
– Linda, Syd en Gun

Levisto en ik leren ontzettend veel van Suzy. Ze heeft me geleerd om op een positieve en diervriendelijke manier mijn paard te trainen, met brokjes een target en een clicker. We hebben nu een aantal lessen gehad en de band tussen mij en m’n paard is een stuk sterker geworden. Ik weet nu wat ik moet doen in bepaalde situaties en dit allemaal op een positieve manier!
We vinden het beide ontzettend leuk en elke training is weer een feestje!
– Kelly Raaijmakers

Suzy is voor mij een frisse wind in de paardenwereld. Geen bagage in de vorm van een manege verleden of “dit hebben we altijd zo gedaan” mentaliteit. Door de ontzettend leuke en leerzame evenementen die ze organiseert heb ik haar leren kennen en het was al gauw duidelijk: she knows her sh*t. Zeker als het aankomt op de wetenschap, en je zult toch de wetenschap een beetje moeten omarmen als je met positieve bekrachtiging en clicker training wilt werken. Ik heb er zelf de concentratie niet voor maar ik leer met liefde en plezier van de mensen die zich wel verdiepen in de wetenschap en dat vond ik bij Suzy.
Ik werkte zelf al een paar jaar met positieve bekrachtiging, voornamelijk aangeleerd via Facebookgroepen (aangezien er nog véél te weinig dwangvrije clickertraining instructeurs rondlopen), dus een keertje iemand over mijn schouder mee laten kijken was voor mij een verademing. Mijn laatste echte les was een doodnormale dressuurles en al járen geleden. Suzy kon alles goed uitleggen en terugkoppelen, wat fijn was voor mij, maar nog veel belangrijker is dat ze de training ook aanpaste als Deejay aangaf dat dit nodig was. Ik ben blij dat we in Nederland zo’n ondernemende en enthousiaste positive reinforcement trainer erbij hebben.
– Janneke Koekhoven


De uitdaging in het werken met Destiny is altijd haar focus. Soms is ze snel afgeleid en wil ze vooral de omgeving onderzoeken, en soms schiet ze in hyperfocus. Ze is dan zó geconcentreerd op de oefening dat ze zichzelf overvraagt en het contact met mij verliest.
Door tijdens de training te concentreren op echte verbinding en de juiste mindset en daarvoor te belonen, zag ik binnen twee sessies al een enorm verschil in onze communicatie. Ik weet zeker dat met deze stap onze toch al bijzondere band nog veel mooier en sterker gaat worden!
– Monique Dorst

Suzy heeft mij en mijn pony geleerd om een positieve beloningsmethode te gebruiken. Door haar goede uitleg, kennis en inzicht werken mijn pony en ik nu met veel plezier samen. Door de logische stappen voor mens en dier hebben we elke keer weer een positieve vooruitgang.
– Lotje Leenaerts

Mijn paard Bento kocht ik al met zo geheten “gedragsproblemen”. Omdat ik een echte band met hem voelde op het moment dat ik bij hem ging kijken, heb ik toch besloten hem te kopen. Ik zag meer in dit paard en wilde hem verbeteren. Ik had echt hoop in hem. Na 2 maanden kwamen de problemen helaas wel aan het licht. Hij begon agressief in de wei te doen en in de stal begon dit al eerder. Hij rende op je af en wilde bijten en schoppen. Hem pakken was gewoon geen optie want je kwam nauwelijks in z’n buurt. Waarop ik me dus ging aanpassen door alleen s’ avonds te komen. Na een tijdje kreeg ik het besef dat dit eigenlijk niet meer kon zo.
Met behulp van luzerne, brok, het target, een clicker en positieve energie hebben we zo’n 5 sessie’s gehad. Elke sessie zag ik het paard wat ik altijd al hoopte te zien. Hij stelde zich nieuwsgierig op en je zag aan hem dat ie graag wilde leren wat hem werd verteld.
Na 2 sessie’s was ik dan echt zover dat ik hem uit de bak kon pakken zonder gebijt of geschop. Vanuit daar werd het alleen maar beter. Nu zijn we 2 maanden verder en heb ik een heel ander paard! Hij is energiek, heeft zin om mee te gaan, is vrolijk, en komt met z’n oortjes naar voor naar me toe in de wei. Ik kan hem zo meenemen, maar ook alleen ff aaien of iets lekker geven zonder dat ik gevaar loop. Door middel van het target heeft hij geleerd een gerespecteerde afstand te houden.
– Naomi Timmers

Onze leerlingen van de tweede graad Diertechnische Wetenschappen hebben zeer veel geleerd van de interessante presentatie over gedrag en huisvesting van paarden! De presentatie werd vlot en zeer duidelijk gegeven, op niveau van onze leerlingen. Een echte aanrader voor andere scholen! Dankjewel, Suzy Deurinck!
– Carmen Cambré


Wij waren voor onze pony Bandiet op zoek naar hulp omdat hij erg veel stress had, en wij niet wisten hoe we dit konden oplossen. We zochten iemand die ons meer zou kunnen leren over paardengedrag en welzijn, én die ons zou kunnen helpen om op een diervriendelijke manier, zonder correcties en dwang, Bandiet te begeleiden.
Dit hebben we allemaal gevonden in Suzy! Zij is goed voor paard én mens, ze geeft duidelijke adviezen en tips. Nu we een aantal weken met deze tips en adviezen aan de slag zijn gegaan zien we al een hele duidelijke verbetering bij Bandiet! Heel erg bedankt Suzy! We kijken uit naar het vervolg van jouw begeleiding!
– Sylvia Aerts

Naar aanleiding van haar onderzoek over de invloed van instructeurs op de relatievorming tussen eigenaren en hun honden, heb ik Suzy benaderd om over dit onderwerp een lezing te geven op het KynoCongres 2015. Soms zijn dit soort lezingen een opsomming van resultaten en cijfers waarbij de link naar wat men hiermee dan in de praktijk kan niet of nauwelijks aanwezig is. Bij Suzy was dit totaal anders. Niet alleen gaf zij aan hoe zij dingen onderzocht heeft maar ook gaf zij aan wat hiervan de mogelijkheden waren. Voor de deelnemers aan het congres ontstond dus de mogelijkheid dit in hun dagelijkse praktijk als gedragstherapeut of instructeur direct toepasbaar te maken.
Hiernaast was Suzy geen saaie spreker. Ze sprak niet alleen gedreven en wist met haar manier van vertellen het publiek te boeien, ook haar missie om eigenaar en hond een zo optimaal mogelijke begeleiding te geven in het leren kennen van elkaar en het opbouwen van een band, kwam heel duidelijk naar voren. Hieruit bleek dat zij niet alleen verstand had van hoe dingen werken, ze heeft er ook een doelstelling mee.
– Peter Beekman

In april heb ik mijn paard Asterix gekocht. In eerste instantie heb ik met Suzy contact opgenomen, omdat Asterix een kribbenbijter is en zij mij er veel over kon vertellen en ook tips kon geven hoe hiermee om te gaan. Erg fijn om informatie te krijgen van iemand met een wetenschappelijke achtergrond. Daarnaast zijn we ook begonnen met het trainen met positieve bekrachtiging. Zowel Asterix als ik beleven er veel plezier aan. Ik merk dat onze band steeds sterker wordt en Asterix ook steeds meer op zijn gemak is bij mij. Wat ook erg leuk is om te zien is dat ik hetgeen dat ik hem met clickeren leer ook in andere dingen terug zie.
Suzy komt elke training met nieuwe tips en oefeningen zodat het voor hem niet saai wordt en hij geboeid mee blijft doen. Het fijne is dat de oefeningen echt op Asterix toegespitst worden. Zo vindt hij het vervelend als er dingen rondom zijn hoofd en vooral oren gebeuren; iets dat we door middel van positieve bekrachtiging proberen te verbeteren. Het is mooi te zien dat hij er nu soms al zichtbaar van kan genieten als ik hem achter zijn oren kriebel, terwijl ik daar vorig jaar echt niet in de buurt mocht komen.
Het geeft veel voldoening om ook op een andere manier met je paard bezig te zijn dan alleen maar te rijden en hem ook echt zelf in de tijd dat we aan het trainen zijn keuzes te laten maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit de band tussen mens en paard alleen maar ten goede komt!
– Kim Mathijssen

Over het seminar met Shawna Karrasch: Super verzorging (eten, communicatie, enz). Het was heel leerzaam, ik ga met veel inspiratie naar huis! De sfeer was gezellig en ik vind het zeker voor herhaling vatbaar! Loved it!

De lezing die je hebt gegeven, vond ik toegankelijk en interessant. De opzet geeft een goede introductie over leertheorie en laat zien hoe je er direct zelf mee aan de slag kunt gaan. Jouw grote kracht vind ik dat je niet alleen kennis overbrengt maar mensen ook enthousiast weet te maken om er iets mee te gaan doen. Ik was bekend met de theorie achter positieve bekrachtiging, maar door de lezing ben ik het zelf actief gaan toepassen. Hierdoor heb ik mijn paardje kunnen helpen beter om te gaan met haar angst voor de dierenarts, goed stil te staan bij het opstapkrukje, en met meer vertrouwen de trailer in te gaan.
Alles bij elkaar vond ik de lezing informatief, toegankelijk en een echte eye opener. Het heeft mij echt aan het denken gezet om mijn training op een andere manier aan te pakken!
– Monique Dorst

Door het geduld en de consequente aanpak van Suzy had mijn jonge paard al snel door wat de bedoeling was. Doordat Suzy het paard eerst traint en later met je meekijkt krijg je zelf ook gelijk feedback op jouw aanpak van de oefening. Deze vorm van braintainment doet mijn paard zeker goed, hij leert met deze oefeneningen zich op mij concentreren en wachten op mijn commando’s. Dit stukje opvoeding zal ook later tijdens de verdere training zeker van pas komen. Suzy werkt met gevoel met de paarden en komt met creatieve oplossingen met oog voor het welzijn van het paard.
– Veronique Baarends

Ik was een hele tijd op zoek naar een wetenschapper die op een leuke en vlotte manier een gastcollege kon geven over kuddegedrag en communicatie bij paarden. Bleek ze gewoon vlakbij te wonen! Suzy heeft inmiddels een gastcollege verzorgt aan mijn Essentie Academie voor paard – lifecoaching. Dat deed ze op een hele enthousiaste manier. Ze noemt zichzelf enerzijds een “nerd” met alle wetenschappelijke feitjes en anderzijds is ze vooral ook een enorme dierenliefhebster. Ze weet boeiend en enthousiast te vertellen over alle nieuwste ontwikkelingen in de wetenschapswereld. De studenten hadden er veel van opgestoken.
Daarnaast is ze een groot voorstandster van het trainen van dieren met een positieve beloningsmethode zoals met de clicker. Ik was daar nog niet mee bekend en had problemen om een halster om te krijgen bij ons veulen Kristal. Suzy heeft in korte tijd Kristal op een positieve ontspannen manier geleerd dat een halster omdoen eigenlijk heel “gewoon” kan zijn. Suzy legde goed uit, demonstreerde en filmde zelfs haar acties en hielp mij ook bij het trainen.Zowel als gastdocent als trainster zorgt Suzy voor een goede voorbereiding, werkt zorgvuldig en ook duidelijk richting een gewenst resultaat. Kortom een aanrader!
– Tirza Brouwer