Empathie: Werkt dat ook voor mij en mijn paard?
25 januari 2023 
4 min. leestijd

Empathie: Werkt dat ook voor mij en mijn paard?

Ieder paard is anders, en ieder mens is anders. Er is geen one size fits all, horen we altijd. Maar is dat wel echt zo? Ik weet het oprecht niet. Ik zie dat we met aandacht en empathie in de meeste gevallen/altijd juist héél ver kunnen komen. Waarschijnlijk ben ik dus wel van het team one size fits all ;-) .

Alle uitdagingen, problemen en lastige situaties die jij met je paard meemaakt, worden namelijk makkelijker en fijner met een opgeladen emotionele batterij of goede emotionele conditie. In deze blog leg ik je meer uit over de manier waarop empathie de emotionele batterij van jouw paard helpt opladen. Eigenlijk lees je hier dus mijn visie over hoe empathie ieder paard en mens kan helpen.

Ook als je hiervoor alles al hebt geprobeerd, van voeding tot training tot speciale dekens: empathie en een opgeladen emotionele batterij helpen altijd.  

Emoties net zoals lichamelijke conditie

We snappen (meestal) best goed dat we de lichamelijke conditie van ons paard in de gaten moeten houden. Willen we een 5-daagse trip met ons paard gaan maken, of een andere bijzondere inspanning, dan moeten we gaan trainen. Zowel het uithoudingsvermogen als de spierkracht en souplesse moeten omhoog. Wanneer we dat niet doen, ontstaan er blessures. Dit klinkt enorm logisch, toch?

Met emoties is het net zo. Een paard heeft een bepaalde emotionele conditie, en die kan goed of slecht zijn. Dit betekent dat een paard met een goede emotionele conditie bijvoorbeeld nieuwsgierig is en sneller herstelt na een schrikmoment. Een paard met een slechte emotionele conditie reageert bijvoorbeeld intens gespannen en laat de spanning niet makkelijk afvloeien. Paarden met een slechte emotionele conditie hebben vaak lichamelijke problemen, ervaren veel stress en worden in de omgang bestempeld als "moeilijk". Het is dus super belangrijk om niet alleen de lichamelijke conditie van jouw paard in de gaten te houden, maar ook zeker de emotionele conditie!

Hoe meet je de emotionele conditie van jouw paard?

Ook in het meten van de emotionele conditie, zie ik veel overeenkomsten met de lichamelijke conditie. Want het meten van beide vormen conditie is best lastig. Nou ja, lastig niet per se, maar het is niet zo simpel als een zwangerschapstest. Je kan niet over een staafje plassen en achterhalen of je fit bent. Het ligt complexer dan dat.

In de super grappige TV serie Brooklyn 99 probeert de gespierde Terry yoga. Hij is altijd met zijn gezondheid bezig, dus hij is ervan overtuigd dat hij prima kan rekken en strekken. Maar helaas, in de eerste pose (warrior) kraakt er iets akeligs in zijn rug. Terry is goed met gewichten, maar is niet zo soepel en hij heeft meteen een blessure te pakken.

Het is een goed voorbeeld dat de lichamelijke conditie uit verschillende onderdelen bestaat. Je hebt kracht, souplesse, het aantal fitte mitochondria (power house van de cel), precisie, en nog honderd verschillende parameters. Zo is het dus ook bij de emotionele conditie van jouw paard.

Wanneer ik met mijn klanten en hun paarden werk, monitoren we de emotionele conditie van hun paard de hele tijd. Het is niet iets wat we 1x meten en dan voor altijd kennen. Er zijn bepaalde punten en bepaalde reacties die we noteren om te zien of het verandert. Ik kijk bijvoorbeeld naar:

  • opdringerigheid rond voer > indicatie van lege emotionele batterij
  • makkelijk eigen activiteit kiezen > indicatie van opgeladen emotionele batterij
  • kan alleen zijn, zonder andere paarden > indicatie van opgeladen emotionele batterij

Natuurlijk hoeft een paard geen perfecte emotionele conditie te hebben. Dat is niet mogelijk, maar ook zeker niet nodig. In The Click Reboot helpen mijn klanten hun paard om emotioneel weerbaarder en zelfstandiger te worden. Op welke punten een paard dat dan ook maar nodig heeft.

Empathie laadt de emotionele batterij weer op

En hier komt mijn one-size-fits-all oplossing. Hoe laden we die emotionele batterij op? Is dat door training? Door duidelijk en consequent te zijn? Door de leider te zijn? Nee. In mijn ervaring werkt niets zo handig en efficiënt als empathie. Je hoeft geen regels uit je hoofd te leren en je hoeft geen bepaalde volgorde aan te houden.

Het enige dat je moet doen, is nieuwsgierig blijven naar de ervaring van jouw paard. Hoe is het voor jouw paard om ergens te zijn, om iets te doen? Door jezelf te verplaatsen in jouw paard, heeft de emotionele batterij van jouw paard weer de ruimte om op te laden. En daarbij gebeurt dit vaak ook nog:

- jullie communicatie wordt eerlijker
- je stelt minder hoge eisen aan je paard
- jullie relatie wordt beter
- je paard voelt zich gezien en gehoord
- je voelt je minder gefrustreerd omdat je nu eindelijk begrijpt waarom je paard zich zo gedraagt

Empathie: one size fits all

Voor ieder paard is een opgeladen emotionele batterij fijn. Er zijn geen paarden die een harde hand nodig hebben, of paarden die we eerst moeten breken om ze erna weer op te bouwen. Er is geen type 'heet', 'sport', 'werkwillig' paard dat gebaat is bij minder empathie.

Wat andere mensen ook zeggen.

"Ja maar ik heb alles al geprobeerd. Lief zijn, streng zijn, de zweep erbij pakken, snoepjes geven... Niets werkt." Oke, ik snap 't. Je hebt al veel verschillende dingen geprobeerd, zonder succes. Maar al jouw eerdere pogingen om je paard te helpen, hebben niets te maken met wat wij samen kunnen gaan doen. Jouw eerdere pogingen vormen geen bewijs voor wat wij wel of niet kunnen. Dat staat 100% los van elkaar.

Bovendien zie ik vaak dat "lief zijn" en empathie door elkaar worden gehaald, maar voor een paard toch best anders zijn. Voorbeeld: Als een paard geen hulp nodig heeft en in een bepaalde situatie 't prima in z'n eentje kan, zou jij bij een "lieve aanpak" toch gaan helpen. Dit is dan niet écht helpen, eerder wat nutteloos micromanagen waardoor de zelfstandigheid van je paard niet verder gestimuleerd wordt. Stel je de ervaring van je paard centraal en kijk je door een empathische lens, dan voel je dat je paard het helemaal zelf kan. Je hoeft je paard niet te redden, en je paard kan wat stress en frustratie prima aan.

Interessant verschil he?

Hoe kijk jij nu naar de emotionele conditie van jouw paard? Is die even goed als de lichamelijke conditie, of slechter? Ik ben benieuwd!

Groetjes,

Suzy

PS. Wil je hulp bij het opladen van de emotionele batterij van jouw paard? Ik kom je helpen! Laten we binnenkort even bellen.

Over de schrijver
In mijn aanpak staan empathie en nieuwsgierigheid centraal. Het paard hoeft niet gehoorzaam te zijn, maar mag juist leren om op een veilige manier te communiceren. Angst en stress verdwijnen niet als een paard 'gewenst gedrag' laat zien, dus "braaf maar bang" is totaal niet wat we zoeken.Mijn droom is dat we emotioneel welzijn net zo belangrijk gaan vinden als lichamelijk welzijn. Ik hoop dat we dezelfde aandacht ontwikkelen voor de emotionele problemen van onze paarden als voor hun lichamelijke problemen. Ik werk daarom met positieve bekrachtiging en met keuzevrijheid voor het paard. Voor mij is het belangrijker hoe jij en jouw paard zich voelen dan hoe het eruit ziet.
Reactie plaatsen