De grootste fout in trailerladen
31 oktober 2022 
2 min. leestijd

De grootste fout in trailerladen

Trailerladen in vrijheid is 1 van mijn favoriete oefeningen, omdat je hierbij zo helder ziet wanneer je paard klaar is voor de volgende stap. Als je het verkeerd hebt ingeschat, loopt je paard namelijk zó weer de trailer uit. Voor het mens is de feedback van het paard veel duidelijker dan bij andere oefeningen. Simpel. Helder. Je paard blijft staan, of niet. 

In deze blog leg ik uit wat ik meestal tegenkom als het trailerladen nog niet lekker loopt. Ik beschrijf de grootste fout die ik tegenkom, en wat je hieraan kan doen om het laden zo prettig en stressvrij mogelijk te maken.

Begin bij het begin

Doordat mensen soms zo gericht zijn op de trailer, laten ze hun paard per ongeluk in het diepe springen - zonder de juiste voorbereiding. Ik snap het, als je wil dat je paard leert trailerladen, denk je al snel dat je de trailer erbij moet pakken. Maar wist je dat je voor het oefenen in het begin helemaal geen trailer nodig hebt?

Je hebt in het begin zelfs geen trailer-set up nodig! De grootste fout die ik zie rond het trailerladen is dat we de basis overslaan. De échte basis - basis.

Het ervaren van keuzevrijheid

Ik heb het dan niet over een simpele oefening of over 'gehoorzaamheid', maar het allerbelangrijkste in trailerladen is dat jouw paard het gevoel van keuzevrijheid kent. Jouw paard moet weten en voelen dat zij/hij "nee" mag zeggen.

En niet door achterwaarts de trailer uit te denderen.

Jouw paard mag rustig, veilig en op tijd "nee" zeggen. Niet als het water al aan de lippen staat. Niet als je paard zich al een paar minuten heeft ingehouden. Maar vlot, positief, pro-actief en zachtjes.

Jouw paard heeft moeten ervaren dat er niets ergs gebeurt als ze/hij niet meer verder wil oefenen. Dat jij dezelfde vraag niet blijft herhalen totdat je een "ja" krijgt, maar dat je de grenzen van jouw paard herkent & erkent. 

Waarom is de basis overslaan het grootste probleem?

Hoe helderder de communicatie tussen jouw paard en jou, des te lager het stressniveau. Ga maar na: wanneer jouw paard de spanning niet meer in kan houden en explodeert, was de spanning al flink hoog.

En zeker rond trailerladen moet de spanning écht laag blijven. We zitten met een situatie waarin veiligheid belangrijk is en waarin vele paarden al een trauma hebben opgelopen. 

Om het veilig te houden en om de hersenen van jouw paard open te laten staan voor positieve emotionele nieuwe ervaringen rond de trailer, moet jouw paard zich gehoord en verbonden met je voelen. Want iets wat spannend is, wordt niet snel minder spannend door "gehoorzaam" te zijn.

We kunnen de trailer alleen een veilige plek maken voor jouw paard, als jouw paard eerlijk durft te zijn. Zowel voor paarden als voor mensen geldt dat we onze emoties niet mogen wegstoppen, onder een dikke laag "aangeleerd" gedrag, maar dat we ze mogen gebruiken als kompas.

Emoties zijn niet onhandig of iets om je voor te moeten schamen. Emoties zijn een verdraaid handig evolutionaire ontwikkeling die ons helpt verstandige keuzes te maken. 

Laat dus zeker je eigen gevoel, én dat van je paard vrij spreken in het trailerladen. Heb je wat hulp nodig om de emoties van jouw paard te herkennen? Kijk dan eens naar The Click Reboot. Dit programma geeft de relatie met je paard een nieuwe start, met de focus op emoties!


Groetjes,

Suzy

Dierwetenschapper & Paardengedragsexpert



Over de schrijver
In mijn aanpak staan empathie en nieuwsgierigheid centraal. Het paard hoeft niet gehoorzaam te zijn, maar mag juist leren om op een veilige manier te communiceren. Angst en stress verdwijnen niet als een paard 'gewenst gedrag' laat zien, dus "braaf maar bang" is totaal niet wat we zoeken. Mijn droom is dat we emotioneel welzijn net zo belangrijk gaan vinden als lichamelijk welzijn. Ik hoop dat we dezelfde aandacht ontwikkelen voor de emotionele problemen van onze paarden als voor hun lichamelijke problemen. Ik werk daarom met positieve bekrachtiging en met keuzevrijheid voor het paard. Voor mij is het belangrijker hoe jij en jouw paard zich voelen dan hoe het eruit ziet.
Reactie plaatsen