Empathie voor paard & mens

Ik ben paardengedragsexpert en haat achterhaalde mythes over paarden.

Zeker als deze mythes:

  1. ons iets proberen wijs te maken dat ingaat tegen ons eigen gevoel
  2. bepalen wie er de controle heeft over wie
  3. ervoor zorgen dat we twijfelen aan onszelf
  4. de band tussen paard en mens verslechteren


Paarden die overprikkeld en angstig zijn worden bestempeld als 'dominant'. Wat een onzin. Gestreste paarden hebben juist behoefte aan vriendelijkheid en empathie, maar krijgen vaak de harde hand. Want anders zouden ze over je heen lopen. Ze zouden je uit proberen of een loopje met je nemen. Maar nee, zo ervaart een paard het echt niet en zo denkt een paard ook niet.

Voor sommige paardenmensen is deze mythe trouwens ook geen feest. Ik ken zoveel sterke, wijze en empathische vrouwen die vooral een gelijkwaardige vriendschap met hun paard zoeken. Die zitten helemaal niet te wachten op een ander levend wezen te commanderen of leiderschap te moeten tonen. Zo was het ook voor mijn paard Joy en mij. Haar gevoelige karakter werd omschreven als dominant. Men vertelde me dat waar zij heftig reageerde, ik nóg heftiger moest reageren. Op deze manier zou ze wel leren dat ik de leider was en dat ze naar mij moest luisteren. Maar nee dus: het werkte totaal niet. Ik vond het vreselijk om te doen, en bij Joy bleek de aanpak "vuur met vuur bestrijden" ook niet voor meer rust te zorgen - no shit Sherlock. Ik ging verder op zoek. Ik wilde dat mijn tijd met Joy gezellig was, en geen strijd. 


Ik dook de wetenschappelijke literatuur in en viel bijna van mijn stoel. Er bleek een enorme rijkdom aan wetenschappelijke kennis en ervaring te liggen stoffen. Ongebruikt. Soms zelfs een beetje vergeten. Ver weg van de praktijk in elk geval. Zo zonde! Waarom had niet iedereen toegang tot deze kennis?? Dit zou de relaties en levens van zoveel paarden en paardenmensen echt helpen. Ik was flabbergasted.


Ik leerde van alles: over emoties, training, wilde paarden, sociaal gedrag, verschillen en overeenkomsten tussen mensen, honden en paarden, ethiek, biologie, welzijn. En niet alleen theoretische onderzoeken, maar ook handige praktijkkennis. Als een spons zoog ik alles op, en realiseerde me dat ik niet alleen mezelf en Joy kon helpen, maar dat deze kennis de hele wereld rond moest. Mijn missie was geboren!

Suzy's missie

Mijn missie is om empathische vrouwen te helpen om mythes over de omgang met paarden aan de kant te schuiven. Als we de bril van dominantie en leiderschap afzetten, wat zien we dan? Welke mooie mogelijkheden wachten er op ons? Hoe leuk en gezellig kan de relatie met ons paard worden, als we niet meer gedicteerd worden door een mythe?

Ik ga je helpen om deze  mythes achter ons te laten. Oude patronen zitten vaak wat vastgeroest, dus als je hulp nodig hebt om vooruit te komen, kan je op mijn steun rekenen. Ik heb in jouw schoenen gestaan en weet hoe we soms in vroegere gewoontes vervallen. Dat is niets om je voor te schamen. Stapje voor stapje komen we er wel!


Wanneer je niet meer streng voor je paard wil zijn

Ik help je met online persoonlijke begeleiding. We werken gedurende drie maanden intensief samen zodat jij en je paard emotioneel in harmonie komen. We analyseren video-opnames die je zelf hebt gemaakt en kijken naar gedrag, emoties, training en jullie omgang. Tijdens onze videocalls bespreken we hoe het verloopt en wat jullie nieuwe opdrachten worden. Mijn klanten geven de persoonlijke begeleiding gemiddeld een 8.6.