Vier tips voor een betere band met je paard
17 oktober 2022 
in Emoties
4 min. leestijd

Vier tips voor een betere band met je paard

Voor mij is het eenvoudig: de band met mijn dieren is super belangrijk. Iedere ochtend als ik opsta, denk ik aan Joy, en iedere avond voordat ik in slaap val, zie ik haar ook nog even voorbij komen in mijn slaperige gedachtes. Herken jij dat? De emotionele band die ik met haar voel is voor mij waar ’t om draait. Die band is zelfs veel belangrijker dan de activiteiten die we ondernemen. Ik doe dingen voor ons plezier: zowel dat van mezelf, als van haar. 

De afgelopen jaren heb ik honderden mensen en paarden geholpen om hun band samen te verbeteren. Hier geef ik jou 4 van mijn beste tips om de vriendschap met jouw paard nog sterker te maken.

 

1. Gebruik de liefde die je voelt ook in jouw acties

Dit is mijn allerbelangrijkste advies: je hoeft jouw liefde en zachtheid niet weg te stoppen. Ik weet dat we geleerd zijn om streng, consequent en doortastend te zijn rond paarden, maar dit is echt niet nodig. Jouw paard heeft geen behoefte aan een drill sergeant, maar juist aan een emotioneel intelligente vriendin. 

Jouw emoties zullen je veel vertellen over de emoties van je paard, dus je mag hier zeker op vertrouwen. Dit kan in het begin lastig zijn, omdat het ingaat tegen de traditionele kijk op dieren, maar jouw emoties zijn echt een essentieel onderdeel van de band met je paard.

Hoe meer jij jezelf kan zijn, des te leuker jouw paard je gaat vinden.


2. Trek je minder aan van de mening van andere paardenmensen

Zoals ’t er hier staat, is het echt een rottig advies. Maar ik zal het verder uitleggen. 

Hoe vaak heb je, onder sociale druk van andere mensen, dingen met je paard gedaan die niet goed voelden? Dingen waarvan je eigenlijk wel wist dat het niet juist/goed was, maar je voelde je onder druk gezet? Je wist dat er mensen aan het kijken waren, of dat mensen jouw succes of falen nauwlettend in de gaten hielden? Waarschijnlijk hebben we dit allemaal veel te vaak gedaan. Ik in elk geval wel! Helaas.

Het advies om je hier “gewoon niets van aan te trekken” en je eigen plan te trekken zal niet helpen. We zijn, als mensen, namelijk sociale dieren. Het is heel goed en normaal om onderdeel te willen zijn van de groep waartoe we behoren. Dit is echt niet raar of iets om je voor te schamen. Mensen zijn zo succesvol geworden door goed samen te werken, en dat kan alleen wanneer we een groep vormen. 

Mijn advies gaat daarom over de groep, en niet over onze menselijke behoefte aan sociale veiligheid. We hebben geen controle over onze gevoeligheid, maar wel over wie we toelaten in ons leven. Tot op zekere hoogte dan. 

Keer op keer heb ik gezien hoe veel verschil het maakt voor mijn klanten als ze kritisch naar hun paardennetwerk kijken. Die ene persoon die altijd vervelende opmerkingen maakt? Of die altijd vraagt “zit je er nu nog steeds niet op?”. Die mensen hoeven niet meer in jouw directe paardennetwerk te zijn. Je bepaalt zelf welke mensen het waard zijn om dichtbij te komen. Niemand anders hoort dat voor jou te bepalen. 

En weet ook dat je niet alleen bent als je deze zuurpruimen links laat liggen en dit jaar geen kerstkaart stuurt. Er zijn zoveel meer empathische paardenmensen dan jij je nu kan voorstellen! Soms kan het al genoeg zijn om voor jezelf te besluiten dat je ruimte maakt voor mensen die je een goed gevoel geven. Of door net op een andere manier te kijken: zo heb ik de meest krachtige en lieve paardenmensen ontmoet door onze honden! Mocht je op zoek zijn naar empathische paardenmensen: de PaardenEmoties Community zit er vol mee!

Kortom, bescherm jezelf en jouw paard voor schadelijke meningen en zoek actief je eigen netwerk van empathische paardenmensen. Dit zal je band met jouw paard 100% ten goede komen. 

 

3. Meer dan training

 De band met je paard is iets natuurlijks, iets spontaans. Het is iets uit jezelf, en uit je paard. Je kan je paard niet trainen of dwingen om een fijne relatie met je aan te gaan. Hoe leuk en nuttig training soms kan zijn, er is meer nodig voor een echte, diepe connectie. Commando’s, straffen en belonen zijn onderdeel van een zakelijke relatie: je werkt met transacties. Voor actie A van jouw kant, verwacht je actie B van de kant van je paard. Nogmaals: daar is niets mis mee, en vaak zelfs enorm handig, maar de tijd die je met je paard doorbrengt hoeft niet alleen over training te gaan.

Ga eens lekker naast je paard zitten en luister naar het geluid van het hooi tussen de kiezen. Of ga samen op ontdekkingstocht, waarbij je paard de richting mag bepalen.

Er zijn zoveel leuke activiteiten waar jullie beiden enorm veel plezier aan beleven, die niet over training gaan. Probeer regelmatig nieuwe activiteiten uit en bekijk wat het beste bij jullie past.

 

4. Geen touwhalster

Kort maar krachtig: paarden zijn meestal geen fan van touwhalsters. Hoe mooi de kleurtjes ook zijn. Het verschil met een gewoon stalhalster is dat de druk van het halstertouw op het hoofd van jouw paard bij een touwhalster veel hoger is. Hoe zacht of hard je ook aan het halstertouw trekt: het touwhalster werkt altijd veel scherper door.

Dat komt omdat het oppervlak waarover de druk van het halstertouw verdeeld wordt, veel kleiner is. Hoe dunner het touwhalster, des te hoger de druk en des te scherper op de gevoelige zones van het hoofd van jouw paard. Vergelijk het maar met een rugzak: óf het is een polyester gymrugzak met van die dunne touwtjes, óf de rugzak heeft comfortabele, brede en zachte banden. 

Ik kies zelf daarom voor een gewoon stalhalster met extra brede en zachte padding rond de neus en oren. De meeste paarden vinden dit ook echt veel fijner. Hoe meer comfort in de tijd die jullie samen doorbrengen, des te sterker jullie band zal worden!


Zo, tot hier mijn tips! Herken je bepaalde dingen die je al doet? Laat 't me weten, ik hoor het graag. Of heb je behoefte aan meer hulp? Je kan hier een gratis kennismakingsgesprek met me inplannen. Hierin kijken we samen of ik degene ben die jou en je paard verder kan helpen. Het lijkt me leuk je te ontmoeten!


Groetjes,

Suzy 

Dierwetenschapper & Paardengedragsexpert


Over de schrijver
In mijn aanpak staan empathie en nieuwsgierigheid centraal. Het paard hoeft niet gehoorzaam te zijn, maar mag juist leren om op een veilige manier te communiceren. Angst en stress verdwijnen niet als een paard 'gewenst gedrag' laat zien, dus "braaf maar bang" is totaal niet wat we zoeken. Mijn droom is dat we emotioneel welzijn net zo belangrijk gaan vinden als lichamelijk welzijn. Ik hoop dat we dezelfde aandacht ontwikkelen voor de emotionele problemen van onze paarden als voor hun lichamelijke problemen. Ik werk daarom met positieve bekrachtiging en met keuzevrijheid voor het paard. Voor mij is het belangrijker hoe jij en jouw paard zich voelen dan hoe het eruit ziet.
Reactie plaatsen